Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden kuljetuspalvelussa otetaan käyttöön toivetaksi - Taksin saatavuus paranee erityisesti viikonloppuisin, iltaisin ja yöaikaan
-

Julkaistu

Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden kuljetuspalvelussa otetaan käyttöön toivetaksi - Taksin saatavuus paranee erityisesti viikonloppuisin, iltaisin ja yöaikaan

Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden maakunnallisen henkilöliikenteen kuljetuspalveluiden piirissä mukana olevissa kunnissa otetaan 1.10.2022 käyttöön toivetaksi-malli. Toivetaksi on yksi osa vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisia kuljetuspalveluita. Toivetaksi-käytännön myötä asiakkaan on helpompi saada taksi haasteellisina ajankohtina, kuten iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Toivetaksi lisää myös palvelun joustavuutta, niin asiakkaan kuin autoilijan näkökulmasta.

Toivetaksi toimii siten, että asiakas tilaa kuljetuksen normaaliin tapaan kyydinvälityskeskuksesta. Jos autoa ei välityskeskuksen kautta järjesty, välityskeskus neuvottelee asiakkaan kanssa ja sen jälkeen asiakas itse voi tilata kuljetuksen haluamaltaan sopimusautoilijalta ja sopia kuljetuksen aikatauluista. Autoilija ilmoittaa asiakkaan kanssa sovitusta kyydistä ja aikataulusta välityskeskukseen ja kyyti ohjataan suoraan autoilijalle.

Toivetaksi-mallia on kokeiltu Jämsässä keväästä lähtien, ja siitä on saatu hyviä kokemuksia.

– Toivetaksi parantaa taksin saatavuutta haasteellisina aikoina erityisesti viikonloppuina ja yöaikaan. Tavoitteena on, että kuljetuspalvelut saadaan toimimaan niin asiakkaan, autoilijan kuin välityskeskuksen näkökulmasta mahdollisimman hyvin, laadukkaasti ja joustavasti, sovellusasiantuntija Sari Hyötyläinen selventää.

Toivetaksi otetaan käyttöön Hankasalmella, Jyväskylässä, Jämsässä, Kuhmoisissa, Keuruulla, Kinnulassa, Laukaassa, Muuramessa, Saarikan alueella eli Saarijärvellä, Karstulassa, Kannonkoskella, Kyyjärvellä ja Kivijärvellä, Toivakassa, Wiitaunionin alueella Viitasaarella ja Pihtiputaalla sekä Äänekoskella.

Hyvinvointialue vastaa kuljetuspalveluista 1.1.2023 alkaen

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 lähtien sote-kuljetuksista. Hyvinvointialueen kuljetuspalveluiden hankinta on parhaillaan meneillään. Hankinnassa on huomioitu myös toivetaksin käyttö, mikäli valitut palveluntuottajat haluavat ottaa toivetaksin käyttöön. Hankinnassa on yhdistetty samaan sopimukseen kuljetusten välitys ja autojen saatavuus eli kyse on henkilöliikenteen kokonaispalvelusta. Jatkossa kyydinvälityskeskus ottaa vastaan kuljetusten tilaukset, aikatauluttaa kuljetukset ja vastaa myös siitä, että asiakas saa kuljetuksen.

Mitä ovat vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut?

Vaikeavammainen henkilö voi saada vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluita. Henkilöllä on pitkäaikaisesti erityisiä vaikeuksia liikkumisessa, eikä hän voi vammansa tai sairautensa vuoksi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia. Matkoja voidaan myöntää muun muassa asioimiseen, työssäkäyntiin, opiskeluun tai jokapäiväiseen elämään liittyviin matkoihin yksilöllisen tarpeen mukaan.

Sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetukset ovat ikääntyneiden asiakkaiden asiointikyytejä, joita voidaan myöntää harkinnan mukaan.

Lisätietoja:

  • Sari Hyötyläinen, sovellusasiantuntija, p. 050 312 5380, Jyväskylän kaupungin vammaispalvelut
  • Elina Hienola, palvelupäällikkö, p. 050 331 2737, Jyväskylän kaupungin vammaispalvelut


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!